Hiljentymisen piha

Kuva: Mika Huisman/Decopic Oy

Kuva: Mika Huisman/Decopic Oy

HILJENTYMISEN PIHA — KOHTAAMISIA MAISEMAN JA HILJAISEN TAITEEN ÄÄRELLÄ, Vuoden ympäristörakenne 2016, Helsinki

Tilaaja:
Arabian Palvelu Oy

Taiteilijat:
Berry Creative / Kaisa Berry ja Timo Berry
Runoilija Olli Sinivaara

Arkkitehdit:
Arkkitehtitoimisto Brunow & Maunula (HOAS Berliininkatu)
ARK-house Arkkitehdit Oy (KOy Berliininkuja ja As Oy Toukoniitty)
Arkkitehtitoimisto JKMM Oy (As Oy Helsingin Berliininpiha ja As Oy Helsingin Lontoonpiha)

Yhteistyössä:
Suomen Projektiohjelma Oy (viherrakennustyöt)
FeSign Oy / seppämestari Jouko Nieminen
Fixtone Oy (betonivalut)
Halikon Rautavalu Oy (astinkivien valu)
Sweco rakennetekniikka Oy (teräsosien rakennesuunnittelu)
Jonecon Oy (rakennesuunnittelu)


Hiljentymisen pihan ainutlaatuisuus syntyy visiosta ja intohimosta

Hiljentymisen piha on maisema-arkkitehdin, ympäristötaiteilijan, graafikon ja runoilijan suunnittelema taidepihakokonaisuus, jonka toteutuksesta ovat vastanneet taidesepän, viherrakentajien ja insinöörien muodostama huippuammattilaisten ryhmä.

Keskeisenä ajatuksena on ollut, että jokaisen uuden asuinalueen lähiympäristön olisi oltava asukkailleen ainutkertainen. Kotipaikka, joka on tunnistettava, josta voi olla ylpeä ja jonne siksi juurtuu.

Hiljentymisen piha sijoittuu Vanhankaupunginlahdelle kaupungin syntysijoille, Arabianrannan taideteollisen kulttuurin kehtoon ja merellisen luonnonsuojelualueen äärelle. 2010-luvulla näkemyksellisen kaavoituksen seurauksena sinne syntyi asunto- ja campusalue, jossa prosenttiperiaatteen mukaisesti taide näkyy eri muodoissa mm. 13 yhteiskäyttöisellä korttelipihalla. Hiljentymisen piha on tämän sarjan viimeisin.

Työryhmä on tulkinnut ennalta annettua hiljentymisen teemaa maiseman ja runouden kautta. Aiheita ilmennetään harkituilla vahvoilla, haptisilla materiaaleilla ja valaistuksella.

Pihaa ympäröivät kolmen arkkitehtitoimiston suunnittelemat asuinrakennukset on saatu pihan avulla yhdistettyä harkituksi arkkitehtoniseksi kokonaisuudeksi luomalla pihalle selkeä tilallinen rakenne, veistoksellisella maastonmuotoilulla huomioiden maaston suuret korkeuserot ja pelastusreitti sekä ottamalla vaikutteita rakennusten muotokielestä.

Hiljentymisen piha on palkittu Vuoden ympäristörakenne 2016­ -palkinnolla, jonka myöntävät Rakennusteollisuusliitto ja Puutarhaliitto.

 
hiljentymisen-piha-maanlumo.jpg
 

 Hiljentymisen pihan ainutlaatuisuus syntyy vastakohtaisuuksista

Hiljentymisen piha avautuu Vanhankaupunginlahdelle pitkien merinäkymien suuntaan. Piha kunnioittaa alati muuttuvaa, rauhoittavaa maisemaa.

Veistoksellisesti muotoiltu pihatila rakentuu taidemuurien rajaaman pääreitin ja merellisen kasvillisuuden vuorottelusta sekä niiden lomaan jäävistä oleskelun ja leikin paikoista.

Pihan tummat muurit johdattavat kulkua näkymiä avaten ja ohjaten. Ne tasaavat pihan korkeuseroja, tarjoavat suojaa ja selustaa.

Elämää kuhisevassa asuntokorttelissa hiljentymiseen johdattavat tilaustyönä tehdyt runot, jotka on kirjailtu muuripintoihin. Sanat heräävät henkiin hämärässä syttyvän valaistuksen mukana.

Pihan pinnat ovat rouheita, alueen taideteolliseen historiaan viittaavia materiaaleja. Teräsverhoiltujen muurien ja paikalla valettujen betonipintojen vaativaan toteutukseen, herkkään detaljointiin ja pintakäsittelyihin panostamisella on haluttu jatkaa Arabian taidekäsityöläisyyden jatkumoa ja perinnettä.

Kovien ja kulutusta kestävien pintojen vastakohtana on ajassa muuttuva kasvillisuus. Rantaheinät, luonnonkivet, puulaiturit ja purjeet liittävät pihan merelliseen ympäristöön.

Elävyyttä pihaan tuovat hetkellisesti näkyvissä olevat vesiaiheet.

 

Timo Berryn kuvia:

Mika Huisman / Decopic, kuvia:

Hiljentymisen pihan ainutlaatuisuus syntyy luottamuksesta ja uskalluksesta

Hiljentymisen piha on tehty ihmisille ja pihan tulee elää asukkaiden mukana.

Ainutkertaisuus syntyy ajatuksesta, että paikan haasteet käännetään suunnittelussa voitoksi ja laatu näkyy lopputuloksessa. Tämä on Maisema-arkkitehtitoimisto Maanlumon keskeisiä ajatuksia suunnittelutyössä.

 
 
ProjektitMaanlumo