Kalasatamanpuisto

DSC_0086.jpg
 

Maiseman sisäistäminen

 

Konsepti

Kaavio_puisto.jpg
 

Yleissuunnitelma

Kalasatamanpuiston puiston yleissuunnittelu, Helsinki, 2014

Tilaaja:
Helsingin kaupungin rakennusvirasto

Kalasatamanpuisto_500.jpg
 

TOTEUTUSSUUNNITTELU

Kalasatamanpuiston puisto- ja rakennussuunnittelu, Helsinki, 2015-

Tilaaja:
Helsingin kaupungin rakennusvirasto

Yhteistyössä:
Sitowise Oy
LDC Lighting Design Collective Oy

 

Sörnäistenniemen huoltorakennuksen tontin maisemointi, väliaikaisen Kalasatamanpuiston osan rakennussuunnittelu, Helsinki, 2018-

Tilaaja:
Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Yhteistyössä:
Sitowise Oy


ENGLANTILAISAUKIO, KALASATAMANPUISTO, KALASATAMAN KESKUS REDI

MAISEMA-ARKKITEHTONINEN KOKONAISIDEA

Kalasataman keskeiset ulkotilat muodostavat suunnitelmassamme laajan kaupunkikuvallisen ja maisema-arkkitehtonisen kokonaisuuden. Suunnitelman pääteemana on Kalasataman menneisyys saaristona ja teollisena satamaympäristönä. Maisema-arkkitehtuurin ja taiteen keinoin vahvistamme uuden kaupunginosan identiteettiä.

Kalasataman keskusta muodostaa merkittävän uuden kaupunkirakenteellisen solmukohdan, jota korostavat Suomen oloissa poikkeuksellisen suurikokoiset rakennukset ja infrarakenteet. Näihin olosuhteisiin olemme luoneet ulkotilojen kokonaisvaltaisen konseptin.

Mielikuvatasolla Kalasataman keskustaan kohoavat rakennukset ovat kuin alueella lainehtineen meren saaria rantakallioineen. Aaltoilevan meren liike toteutuu aukion ja puistotilan suurissa linjoissa ja maastonmuotoilussa, jota korostamme kasvillisuusvalinnoilla. Kalasatamanpuisto ja aukiotila avautuvat ”saarimaisten” rakennusmassojen välistä kiilamaisesti kohti kantakaupunkia ja sen maamerkkejä. Kalasataman keskustaa lähestyttäessä maastokummut muuntuvat pienimittakaavaisemmiksi asfalttikummuiksi. Rakennusten kohdalla aaltoliike hahmottuu saarten rantakalliota kuvaavien kiveysten rytmissä ja kulkupintojen jäsentelyssä.

Teolliseen historiaan viittaavat elementit näkyvät keskeisesti kaupunkitilassa erilaisin rakentein, esimerkiksi erikoisrakenteissa käytetty keltainen väri saa inspiraationsa Kalasataman vanhoista satamarakenteista ja pääkulkureittiä jaksottavat korkeat teräsrakenteiset valaisinportaalit.

 
ProjektitMaanlumo