Kruunuvuorenranta kortteli 49339


 

MAISEMAN SISÄISTÄMINEN

 

PIHAN Konsepti

 

KILPAILU

Kruunuvuorenrannan korttelin 49339 kutsukilpailu, ehdotus ‘Syli’
2. sija, Helsinki, 2022

Järjestäjä:
Asuntosäätiö
Peab Oy
Setlementtiasunnot Oy
Helsingin kaupunki

Pääkonsultti:
Arkkitehtuuritoimisto B&M Oy

 

TOIMINNOT

 
 

KRUUNUVUORENRANTA kortteli 49339

Piha jakautuu säilyvästä metsästä ja kalliosta muodostuvaan maanvaraiseen osaan, kansi- ja kattopihoihin sekä pysäköinnin tasolla olevaan maanvaraiseen osaan, josta puut kasvavat valopihan läpi kansipihan tasolle. Pihan oleskelu- ja leikkipaikkoja jäsentävät pergolat linkittävät kansipihan, pysäköintihallin ja valopihan toisiinsa. Pergoloihin integroitu valotaide saa inspiraationsa Stansvikin metsän herkistä sävyistä ja valon ja varjon leikistä. Metsä ja valotaide tulevat näkyväksi osaksi myös pysäköintihallia. Valopergolat toteutetaan metsän väripaletin sävyisillä plekseillä sekä pergolarakenteisiin integroitavilla valaisimilla. Pleksien läpi siivilöityy valoa sekä valoisalla että pimeällä. Näin valotaide on läsnä korttelissa kaikkina vuorokaudenaikoina.

Piha on kauttaaltaan esteetön ja pääraitti muodostaa pihan toiminnallisen kehän, jonka varrelle asettuvat istuskelupaikat, oleskelu, leikki ja kuntoilu. Pihan jäsentelyssä on huomioitu eri-ikäisten mahdollisuus yhteisölliseen kohtaamiseen sekä tarve rauhoittumiseen ja vetäytymiseen. Monipuoliset oleskelu- ja toimintapaikat tukevat korttelin erilaisia asukasprofiileja. Kattopihoille sijoittuvat yhteissaunojen oleskeluterassit sekä laatikkoviljelmät. Säilytettävän metsäalueen keskellä on rauhoittumiseen varattu oleskelulaituri.

Hulevesiä viivytetään johtamalla pintavesiä istutusalueille, kannen päälle asennettavan vedenkeräilykennoston ja maanvaraisten hulevesipainanteiden avulla. Kansipihan vesiä johdetaan keskitetysti myös pysäköintihallin keskellä olevalle maanvaraiselle alueelle kasvillisuuden käyttöön.

 
ProjektitMaanlumo