Kalasatama Englantilaisaukio

 

Maiseman sisäistäminen

 

Konsepti

ENGLANTILAISAUKIO, KALASATAMANPUISTO, KALASATAMAN KESKUS REDIn kansipihakokonaisuus

MAISEMA-ARKKITEHTONINEN KOKONAISIDEA

Kalasataman keskeiset ulkotilat muodostavat suunnitelmassamme laajan kaupunkikuvallisen ja maisema-arkkitehtonisen kokonaisuuden. Suunnitelman pääteemana on Kalasataman menneisyys saaristona ja teollisena satamaympäristönä. Maisema-arkkitehtuurin ja taiteen keinoin vahvistamme uuden kaupunginosan identiteettiä.

Kalasataman keskusta muodostaa merkittävän uuden kaupunkirakenteellisen solmukohdan, jota korostavat Suomen oloissa poikkeuksellisen suurikokoiset rakennukset ja infrarakenteet. Näihin olosuhteisiin olemme luoneet ulkotilojen kokonaisvaltaisen konseptin.

Mielikuvatasolla Kalasataman keskustaan kohoavat rakennukset ovat kuin alueella lainehtineen meren saaria rantakallioineen. Aaltoilevan meren liike toteutuu aukion ja puistotilan suurissa linjoissa ja maastonmuotoilussa ja aukiolle suunnitellut taideaiheet hakevat inspiraationsa ja voimansa merestä. Myös valaistuksessa nähdään viitteitä veden aaltomaiseen rytmiin.

Kalasatamanpuisto ja aukiotila avautuvat ”saarimaisten” rakennusmassojen välistä kiilamaisesti kohti kantakaupunkia ja sen maamerkkejä. Kalasataman keskustaa lähestyttäessä istutetut maastokummut muuntuvat pienimittakaavaisemmiksi asfalttikummuiksi. Kalasataman keskuksen kohdalla aaltoliike hahmottuu saarten rantakalliota kuvaavien kiveysten rytmissä ja kulkupintojen jäsentelyssä.

Satamahistoriaan viittaavat elementit näkyvät keskeisesti kaupunkitilassa erilaisin rakentein, kuten korkeina teräsrakenteisina valaisinportaaleina ja -pergoloina.

Kaavio_englaukio.jpg
 

Kilpailu

’Kalasataman siltojen alla" -maisema-arkkitehtuurikutsukilpailu Kalasataman Englantilaisaukiosta ja Kulosaarensillan alapuolisista alueista, ehdotus ´Flow`
(Loci Maisema-arkkitehdit Oy:n osakkaina)
1. palkinto, Helsinki, 2013

Tilaaja:
Helsingin kaupunki
SRV Yhtiöt Oyj

Yhteistyössä:
Huttunen-Lipasti-Pakkanen Arkkitehdit Oy
Suunnittelutoimisto BOTH Oy
Lighting Design Collective Oy
FINNMAP Infra Oy

 

Yleissuunnittelu

Kalasataman siltojen alla -suunnittelukilpailun jatkotyö
 Katuympäristön yleissuunnitelma, Helsinki 2013-2014

Tilaaja:
Helsingin kaupungin rakennusvirasto
SRV Rakennus Oy

Yhteistyössä:
Sitowise Oy
Huttunen-Lipasti-Pakkanen Arkkitehdit Oy
Suunnittelutoimisto BOTH Oy
Lighting Design Collective Oy

 

TOTEUTUSSUUNNITTELU

Englantilaisaukion hallinnollinen katusuunnitelma, kaupunkikuvallinen osuus, Helsinki, 2015

Tilaaja:
Helsingin kaupungin rakennusvirasto
SRV Rakennus Oy

Pääkonsultti:
Sitowise Oy

Yhteistyössä:
Huttunen-Lipasti-Pakkanen Arkkitehdit Oy
Lighting Design Collective Oy

Kalasataman keskuksen katualueille sijoittuvien maanpäällisten kuilurakenteiden
yleis- ja rakennussuunnittelu,  Helsinki, 2015-2018
Kohde valmistunut 2018  

Tilaaja:
SRV Rakennus Oy

Pääkonsultti:
Huttunen-Lipasti-Pakkanen Arkkitehdit Oy

Valaskalan suunnittelu ja toteutus, yhteistyössä kuvanveistäjä Pertti Kukkonen

Englantilaisaukion rakennussuunnittelu, kaupunkikuvallinen osuus, Helsinki, 2016
Toteutus: 2017-
Aukio rakentuu osissa Kalasataman keskuksen tornien rakentamisen myötä

Tilaaja:
Helsingin kaupungin rakennusvirasto
SRV Rakennus Oy

Pääkonsultti:
Sitowise Oy

Yhteistyössä:
Huttunen-Lipasti-Pakkanen Arkkitehdit Oy
Lighting Design Collective Oy

Englantilaisaukio_500.jpg

ENGLANTILAISAUKIO

Englantilaisaukio on Kalasataman uuden keskustan julkinen pääaukio. Aukio sijaitsee tilallisesti monikerroksisessa kaupunkiympäristössä ja liikenteellisessä solmukohdassa, paikassa, jossa kohtaavat metroasema, julkisen liikenteen sillat, uusi kauppa- ja palvelukeskus, asunto- ja toimistokorttelit sekä merenranta.

Englantilaisaukio muodostaa Kalasatamanpuiston kanssa yhtenäisen ja vetovoimaisen alueen, jossa eloisa kaupunkielämä on mahdollista kaikkina vuoden- ja vuorokaudenaikoina. Puisto ja aukio luovat Kalasataman ulkotiloille kokonaisvaltaisen identiteetin yhtenäisillä pintamateriaaleilla, kasvillisuudella ja valaistusrakenteilla.

Suunnitelman inspiraationa on toiminut alueen merellinen saaristo- ja satamahistoria sekä uuden kaupunkirakenteen poikkeuksellinen mittakaava. Alueen historia antaa alueelle omaleimaisen, luonteeltaan rosoisen ilmeensä. Merelliseen kontekstiin viittaavat aaltoilevat maastokummut sekä maastokumpuja mukaileva oleskeluverkko.

Satamahistoriasta muistuttavat teräskontit, teräsportit ja vaijerit on jalostettu osaksi kokonaissommitelmaa. Englantilaisaukion pääkulkureittiä korostavat teräsrakenteiset valaisinportaalit, jotka johdattavat Kalasatamanpuistosta aukiolle ja siltojen alitse Verkkosaareen.

Aukiolle on sijoitettu useita IV-rakenteita, joille on annettu kaupunkikuvallisesti keskeinen rooli veistoksellisina elementteinä ja valaistuina rakenteina. Niiden keltainen väri viittaa Kalasataman vanhojen satamarakenteiden, kuten portaiden, kaiteiden ja informaatiomaalausten huomioväriin. Poikkeuksen muista infrarakenteista muodostaa aukiotilan päätteenä oleva Valaskala-teos.

Aukiolla on oma kivetty vyöhykkeensä oleskelulle ja aukion läpi on linjattu jalankulku- ja pyöräreitti.

’Valaskala’-teos 

’Valaskala’ ei alun perin ollut taidehanke, vaan ilmanvaihtorakenteesta on aukion suunnittelun myötä kasvanut tilataideteos, joka asettuu harkituksi osaksi Kalasatamanpuiston ja Englantilaisaukion maisema-arkkitehtuuria.

Valaskala vertautuu kokonsa ja hahmonsa puolesta kallioiseen luotoon ja merestä kohoavaan valaaseen. Veistoksellinen hahmo muodostaa aukion puolelle ”suojelevan” sylimäisen tilan, jonka kallistetut julkisivut avaavat teoksen kohti taivasta. Teos kasvaa aukiopinnasta, viistettyjen julkisivupintojen karheus ja tummuus ja aukiopinnan käsittely luovat mielikuvan teoksen jatkumisesta pinnan alla. Ympäröivien kulkupintojen pinnankäsittely viittaa paikalla olleeseen saaristoon ja mereen.

Teoksen pinta on rosoinen ja elävä, ja sen väri vaalenee ja kevenee alhaalta ylöspäin. Viistetyt pinnat ohjaavat valoa aukiotilaan. Betonipintojen pystysuuntainen, viiltomainen uritus ja muottipinnan jaksotus saavat monimuotoisen pinnan elämään.

Öiseen aikaan taideteoksen pinta on valaistu viereisten valaisinportaalien kohdevaloin.

Teoksen elävä pinta on mustaksi patinoitua betonia ja sen pinta on käsitelty tummalla pigmentillä. ’Valaskalan’ aukion puoleinen edusta on valettu betonista, josta musta kiviaines on paljastettu näkyviin.

Teoksen sijainnin ja koon määrittelevät Redin maanalaista pysäköintihallia palvelevat ilmastointikuilut, jotka kätkeytyvät betonikuoren sisälle. Kadun puoleisen julkisivun aukotus palvelee myös ilmanvaihtoa. Paikalla valettu teos on korkeimmillaan noin 8 m ja pituudeltaan 28 m.

 
 
ProjektitMaanlumo